С. Мавродиев: Правителството ще трябва да понижи очакванията си за ръст

889
С. Мавродиев: Правителството ще трябва да понижи очакванията си за ръст

През 2011 г. имаше положителни индикации за българската икономика. Това създаде впечатление за настъпило подобрение като цяло, не само в страната ни, но и в останалите страни от ЕС, коментира Стоян Мавродиев, председател на КФН по време на провелия се вчера научен форум на ВУЗФ.

Настоящата ситуация в Еврозоната, както и резултатите от изборите в Гърция и Франция, най-вероятно ще дадат отражение върху българската икономика.

Това ще промени очакванията за по-голям растеж и ще е повод за по-консервативни оценки и засилено внимание както от правителството, така и от регулаторите, допълни Мавродиев.

Има нещо положително в цялата негативна ситуация, а именно-решението на правителството да излезе на пазара на дълг, да финансира нуждите си с участието на три големи институции като консултант.

Доходността на тези облигации ще е отражение на доверието, с което страната ни се приема от международната общност и инвеститорите.

В Европа се налага мнението, че трябва да се комбинират политиките за овладяване на дефицита с тези за стимулиране на икономиката, създаване на нови работни места.

Това е основна тема, както пред българското правителство, така и пред регулаторите като участници за формиране на макроикономимески политики за намиране на инструменти за стимулиране на растежа, смята председателя на КФН.

Срещата на лидерите на ЕС в края на този месец също ще е посветена на тази тема, каза в заключение Мавродиев.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg