Страните от ЦЕ с риск за отлив на инвестиции след ръста на заплатите и цените на имотите

449
Страните от ЦЕ с риск за отлив на инвестиции след ръста на заплатите и цените на имотите

Страните от Централна Европа се очаква да регистрират стабилен ръст на икономиките си през тази и следващите години, подпомогнати от значителните по обеми чуждестранни инвестиции насочвани към тях.
Пред тях обаче стоят известни рискове, свързани основно с повишението на заплатите на населението, както и силното поскъпване на цените на недвижимите имоти, които могат да доведат до промяна на положителния тренд и пренасочване на инвестициите към азиатските икономики, коментират анализатори.

Безспорно една от основните причини, привличащи големите мултинационални компании да инвестират в страните от региона, са относително по-ниските разходи на компаниите в сравнение с развитите западноевропейски страни.

В тази насока не бива да се игнорира значителното повишение в заплатите на населението в региона, възлизащи през последните години в диапазона между 20 и 30% и особено ясно изразено в страни като Полша, Чехия, Унгария, Словения и Словакия.

В същото време значително повишение регистрират и цените на недвижимите имоти, които карат бъдещите инвеститори да обмислят решението си да инвестират, както и това дали могат да си позволят да осигурят жилища на привлечените специалисти.

През тази година например, цените на недвижимото имущество в Словакия се очаква да поскъпне с нови 25%, след ръста им през последните години, според прогнози на списанието The Economist.

На практика в много от страните от ЦЕ ръстът в нивата на заплатите изпреварва значително този на производителността, което се възприема като негативен фактор от международните инвеститори, макар и разходите да са все още значително под тези в развитите западноевропейски икономики.

Дори и на фона на тази негативна тенденция обаче, както и на силния ръст на икономиките на страни като Румъния и Украйна и големината на населенията им, за международните компании все още е изгодно агресивно да развиват дейността си към тези страни.

Вече се наблюдава известно недоволство сред големите инвеститори на фона на спада в маржините на печалбите им, след повишението на разходите за труд.

В тази насока силно продължение на тази тенденция и евентуално забавяне на ръста на икономиките в региона, вследствие на силно забавяне на европейските и световната икономика, би довело до предпочитане на други региони за инвестиции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg