Възходът на щатските борси се запази за трети пореден ден

822
Възходът на щатските борси се запази за трети пореден ден

Седмицата започна с поредния рекорд за американската фондова борса, като бенчмарк индексът Standard & Poor's 500 регистрира най-силното си тридневно повишение от 2009 г. насам.

Инвеститорите пренебрегнаха данните, че производството в региона на Ню Йорк отбелязва трето поредно свиване до минус 7.7 пункта за август спрямо минус 3.8 предходния месец. Анализаторите очакваха показателят да се покачи до нула, но разочарованието не повлия съществено на търговията с корпоративни книжа.

Вместо това, пазарът бе подкрепен от обявени сделки за сливане и придобиване за 21.5 млрд. долара.

Докато щатските акции се търгуват рекордно евтино спрямо печалбата им, все повече висши мениджъри решават да се възползват от уникалния шанс. Те не само допълват личното си портфолио с дялове от управляваните от тях компании, но и бързат да придобият нов бизнес на изгодни цени.

Много играчи приемат това като знак, че е време да се отърсят от страховете си. Според анализатори, ако щатската икономика не навлезе в рецесия, може да се твърди, че пазарът е стигнал дъното си и покачването на бенчмарк индексите от последните три дни ще се превърне в стабилна тенденция.

Една от най-значимите сделки, обявени в първия работен ден от седмицата, бе тази за Motorola Mobility Holdings Inc. От Google Inc. се съгласиха да купят компанията за около 12.5 млрд. долара, което доведе до скок на котировките от 56% до 38.12 долара. Акционерите на Motorola ще получат по 40 долара на дял, което е с 63% над цената при затваряне на търговията в петък вечерта.

Съсобствениците на Google обаче не бяха чак толкова очаровани от новината, като дяловете от интернет търсачката „паднаха" с 1.2% до 557.23 долара.

Финансовият сектор, който в последните седмици е един от най-непостоянните, регистрира успешен ден, като KBW Bank Index се покачи с 4.2%, а всички 24 позиции, включени в него, отбелязаха напредък.

Инвеститорите аплодираха решението на Bank of America Corp. да излезе от международните операции с кредитни карти, като продаде бизнеса си в Канада на TD Bank Group за 8.6 млрд. долара и се оттегли от Великобритания и Ирландия. Книжата на най-големия заемодател в САЩ по размер на активите скочиха със 7.9% до 7.76 долара.

Други банки последваха примера на Bank of America Corp. и също тръгнаха нагоре. Акциите на JPMorgan Chase & Co. се „вдигнаха" с 2.7% до 36.88 долара, а на Citigroup Inc. - с 4.8% до 31.27 долара.

Поскъпването на петрола подкрепи енергетиката, която отбеляза средно повишение от 3.4% за деня. Дяловете от Exxon Mobil нараснаха с 3.2% до 74.29 долара, а на Chevron Corp. - с 3.4 на сто до 99.10 долара.

Не всички сделки за сливане и придобиване, обявени в понеделник, бяха посрещнати с ентусиазъм от пазара. Дяловете от Time Warner Cable Inc. поевтиняха с 0.8% до 65.02 долара, след като вторият по големина в САЩ кабелен телевизионен оператор обяви, че ще закупи Insight Communications Co. за 3 млрд. долара в кеш, за да достигне до потребителите в Средния запад. Новината не доведе до повишение на акциите на Time Warner Cable, въпреки че според изявление на компанията, сделката ще доведе до съкращаване на разходите от 100 млн. долара през следващите две години.

Оптимизмът на инвеститорите в понеделник бе подкрепен и от незаглъхващата надежда, че ако американската икономика забуксува, Федералният резерв ще предприеме мерки за стимулирането й.

„Ако са необходими допълнителни мерки, мога ви уверя, че патроните на Федералния резерв не са изчерпани", заяви президентът на централната банка в Атланта Денис Локхард.

В крайна сметка бенчмарк показателят S&P 500 успя да добави 2.2% към стойността си до 1 204.49 пункта, като регистрира общо покачване от 7.5 на сто за последните три работни дни. Индексът Dow Jones Industrial Average се повиши с 213.88 пункта, или 1.9%, до 11 482.90 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Margane
# 0
07:07 | 26 July 2012
That hits the traegt perfectly. Thanks!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg