Златото доближава 1000 долара - знак за тревога?

1646
Златото доближава 1000 долара - знак за тревога?

Дали инвеститорите в злато започват да усещат че нещо, което другите изпускат, не е наред?

Цената на златото доближи нивото от 1000 долара за тройунция. Вчера затвори на цена от 997.10 долара, което може би е знак за тревога, коментират от CNNMoney.

В последните 2 години ценният метал флиртува със знаковото ниво няколко пъти и това обикновено съвпадаше с времена на напрежение на пазарите.

Златото удари 1014 долара през март 2008 г., когато Bear Stearns бе на ръба на колапс, след което бе спасен от ФЕД и JPMorgan Chase.

Два месеца по-късно златото отново бе близо до 1000 долара поради тревогите за инфлация и слаб долар. Ръстът също отрази скока на петрола до рекордните му нива.

И накрая, златото бе близо до 1000 долара в края на февруари тази година, когато инвеститорите бяха прояждани от съмнения, че големи банки като Citigroup и Bank of America може да бъдат национализирани.

И така какво бута цената този път? Да се надяваме, че е нещо по-малко зловещо от страха от финансова разруха.

Може да е просто търсене от страна на трейдърите за застраховка, след като инвеститорите се тревожат, че ралито на фондовите пазари, започнало през март, е настъпило твърде бързо и стигна твърде далеч.

Според анализатори, в резултат на напомпаната с пари финансова система от страна на ФЕД през последната година, някои инвеститори се тревожат от отслабване на долара отново. Това може да повиши цените и породи търсене на злато за застраховка от инфлацията.

Все пак инфлацията може би не е голям проблем, поне за момента. Докато доларът отслабна срещу еврото и йената напоследък, то инвеститорите не изглежда да са разтревожени от натиск върху цените.

Петролът отстъпва позиции през последните дни по същите причини като акциите. За инвеститорите, чудещи се колко силно ще е възстановяването на световната икономика, е неизбежен въпросът дали цените на черното злато отразяват търсенето?

Повече доказателства, че икономиката на практика се възстановява, ще разгони страховете от W-образна рецесия. И ако ФЕД намекне, че се доближава до обръщане на процеса на помпане на пари в различни програми, това ще остави по-малко причини за тревога от инфлация.

Според анализатори има две причини за ръста в последно време - търсенето на сигурност и страха от инфлация. Така че по-малко инвеститори ще имат нужда от злато, ако икономиката започне да расте отново. А относно инфлацията, надеждите са, че централните банкери няма да изпуснат контрола върху нея.

Но други стратези се тревожат, че няма да е толкова лесно на банкерите да се справят с инфлацията. След като САЩ, някои европейски страни и Япония са изправени пред големи бюджетни дефицити, може да нарасне търсенето на злато за резерви.

Това означава, че е възможно да има търсене на злато, дори и това на петрол и други стоки да не нарасне и така взаимовръзката злато-петрол от последните години да се прекъсне. Златото е добра диверсификация за големи централни банки и държавни фондове. Това ще доведе златото до движение в различна посока спрямо другите стоки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg