Чистата печалба на най-голямата австрийска банка Erste Bank се е повишила с 35% през последното тримесечие на миналата година до рекордните 277 млн. евро, благодарение основно на експанзията на банката към бързо развиващите се източноевропейски икономики и по-конкретно към Румъния.
Резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха печалба в размер на 232 млн. евро за тримесечието.

През октомври Erste приключи покупката на най-голямата румънска банка Banca Comerciala Romana SA на стойност 3.75 млрд. евро.

Базираната в Букурещ румънска банка е добавила 27.4 млн. евро към финансовия резултат на австрийската банка. Чешкото звено на австрийската банка - Ceska Sporitelna AS, която е и с най-голям принос към резултата от международните звена на Erste, е отчела ръст от 14% в печалбата си за изминалата година, благодарение на ръста на ипотечните кредити.

За цялата изминала 2006 година печалбата на Еrste е нараснала с 30% до 932. млн. евро, подпомогната до голяма степен от продажбата на активи.

От ръководството на банката обявиха планове за раздаване на дивидент в размер на 65 цента на акция за 2006 година, което би било с 18% повече в сравнение с предходната година.

Приходите от търговия с финансови инструменти на банката са се повишили през четвъртото тримесечие с 17% до 107.9 млн. евро. Въпреки добрите резултати обаче, акциите на банката отбелязаха понижение от 2.5% до ниво от 55.30 евро за брой.

През изминалата година акциите на банката отбелязаха повишение от 8%.