Производителността на работната сила в САЩ се е повишила с по-малко от очакванията през четвъртото тримесечие на миналата година, като в същото време разходите за труд са се повишили с повече от очакванията, посочиха изнесени днес правителствени данни.
Производителността се е повишила с 1.6% на годишна база през изтеклото тримесечие, което бе под прогнозите, оповестени през изминалия месец за ръст от 3% в показателя.

В същото време разходите за единица труд са се повишили с 6.6% на годишна база, основно поради еднократните бонуси, разпределени от щатските компании.

Данните карат инвеститори и анализатори да очакват в по-малка степен федералния резерв да прибегне към понижаване на лихвите в най-голямата световна икономика, като се очаква инфлационен натиск, в резултат на по-високия от очакванията ръст на доходите на работещите.

Средните очаквания на анализаторите бяха за повишение от 1.5% на продуктивността през четвъртото тримесечие.

За цялата изминала година ръстът в производителността е възлязъл на 1.6% на годишна база, което бе и най-ниското му повишение от 1997 година насам. Разходите за единица труд в САЩ са нараснали с 3.2% за изминалата година, което от своя страна пък бе и най-голямото им годишно повишение от шест години насам.

Работните часове са се повишили с 0.9% през изминалото тримесечие което бе под прогнозите на правителството за ръст от 1.2%.

През четвъртото тримесечие ръстът на щатската икономика се забави до 2.2% на годишна база, което също бе под предварителните прогнози на правителството за ръст от 3.5%.