На свое редовно общо събрание, проведено на 12 март 2007 г., акционерите на “Корпоративна търговска банка” АД взеха решение за увеличение на капитала на банката от 50 млн. лв. на 60 млн. лв. чрез първично публично предлагане на акции и придобиване от банката на статут на публично дружество, съобщиха от банката за Profit.bg.

Освен приемане отчета за дейността, бе взето решение цялата печалба след данъци в размер на 6.543 млн. лв. да бъде заделена във фонд “Резервен” на банката.

Инвестиционен посредник – водещ мениджър на емисията, ще бъде “Обединена българска банка” АД.

На заседание от 20 март 2007 г., Управителният съвет на “Корпоративна търговска банка” АД прие всички условия по организиране и реализиране на първичното публично предлагане на акции, което ще се осъществи чрез търг (аукцион), организиран при водещия мениджър на емисията.

Председателят на Надзорния съвет на банката Цветан Василев заяви, че увеличението на капитала чрез първично публично предлагане на акции и придобиването на статут на публично дружество ще повиши конкурентоспособността и престижа на една от най-динамично и стабилно развиващите се банкови институции на българския пазар.

През изминалата година сумата на активите е увеличена с 92 % до 1.006 млрд. лв. Ръстът на привлечените средства от фирми и граждани е почти удвоен в размер на 95.1 % до 884.21 млн. лв.

Увеличението на капитала ще позволи на мениджмънта да постигне високите цели, набелязани в плана за развитие на “Корпоративна търговска банка” АД за периода 2007-2009 г.

Подробности относно емисионната стойност, минималната и максимална цена, при която инвеститорите ще могат да придобият акции от увеличението на капитала на банката, както и детайли за провеждането на аукциона, ще бъдат оповестени след потвърждение на проспекта на банката от Комисията за финансов надзор.

Реалистичният срок за провеждане на първичното публично предлагане е средата на месец май.