Най-голямата китайска банка - Industrial & Commercial Bank of China Ltd. измести американската Bank of America Corp. от второто й място, като най-голяма финансова компания в света, дори и на фона на факта, че печалбата на китайската банка е около една трета от тази на щатската.

Достигането до втората позиция по пазарна капитализация в света от китайската банка стана реалност след като днес акциите й поскъпнаха с 5.5%, като пазарната капитализация на ICBC възлиза на 228 млрд. долара след повишението.

Така китайската банка отстъпва по пазарна капитализация единствено на най-голямата щатска банка Citigroup Inc., чиято пазарна капитализация възлиза на 250 млрд. долара.

Бурното развитие на китайската икономика и ръстътй от над 10% предопределят до голяма степен и силния интерес към финансовия сектор в страната. Изпълнителният директор на Citigroup обяви плановете на банката за развитие на дейността й в Китай, подобно на много други международни финансови институции.

Най-големите банки в страната - ICBC, Bank of China, China Construction Bank Corp., Bank of Communications Ltd, и China Merchants Bank Co. набраха капитал за развитие на бизнеса си от над 47 млрд. долара чрез продажба на нови акции от юни 2005 година насам.

Според анализатори от НSBC Holdings Plc ръстът на икономиката на Китай за първото тримесечие на тази година може да възлезе на над 11.5%, което, ако се окаже факт, би бил най-големият й тримесечен ръст от 1994 година насам.

Акциите на китайската ICBC, деноминирани в юани се търгуват с премия от 29% спрямо нивото им на търговия на хонгконгската борса, като от първичното си публично предлагане през октомври са поскъпнали със 79%.

За изминалата година основните китайски индекси са регистрирали повишение от 260%, което прави някои анализатори да са скептично настроени относно бъдещата посока на индексите и да очакват корекцията им.

Основните индекси в страната регистрираха понижение от над 9% на 28 февруари, с което предизвикаха сериозни сътресения на световните фондови пазари.

Основаната през 1984 година банка ICBC разполага с 18 000 клона в цялата страна и с над 153 млн. клиенти, което е повече от населението на Русия. В нея са заети над 355 000 души, като клоновата й мрежа е с 50% по-голяма от втората най-голяма китайска банка Bank of China.

На проведеното й първично публично предлагане в Хонг Конг и Китай банката набра капитал в размер на 22 млрд. долара, което бе и най-голямото първично публично предлагане в света.

През 2005 година печалбата на банката отбеляза ръст от 22%, а за изминалата година прогнозите са били да се повиши с нови 26% до 6.1 млрд. долара.