IPO-тата на Тодоров АД и Каолин АД ще са в центъра на инвеститорското внимание през настоящата седмица.

Всеки, желаещ да участва във вторичното публично предлагане на Тодоров АД, може да направи това до края на работния ден на 16-ти април (понеделник) в офисите на лицензираните инвестиционни посредници в страната.
На следващия ден инвестиционните посредници ще подадат офертите на своите клиенти в БенчМарк Финанс - инвестиционният посредник по листването на Тодоров АД, от където до края на деня се очаква да обявят крайните резултати от проведения букбилдинг (book-building).

За продажба първоначално ще се предложат 800 хил. акции, или 23.5% от капитала на дружеството, притежание на БенчМарк Груп. Ако подадените поръчки надхвърлят предложеното количество, БГ Имобилиен ще предложи нови 300 хил. акции.

На 18 април 2007 г. започва първичното публично предлагане на акции на Каолин АД, като заявки за записване на акции се подават от всички инвеститори до 17.00 часа на 20 април 2007 г. директно или чрез всеки лицензиран инвестиционен посредник до Булбанк АД.
Заплащането на закупените акции трябва да се извърши в периода от 23 до 25 април 2007 г. Очакваната начална дата за борсова търговия с акциите на Каолин АД е на или около 28 май 2007 г.Компанията очаква нетните приходи от предстоящото първично публично предлагане да възлязат на не по-малко от 60 млн. лв. (30.7 млн. евро), които ще бъдат използвани за рефинсиране на част от задълженията си към банки и лизингови компании и за финансиране на своята инвестиционна програма.

През седмицата на БФБ-София ще се проведат и два аукциона за продажбата на незаписаните права от увеличенията на капитала на Инвест Пропърти АДСИЦ и Агро Финанс АДСИЦ.

Във вторник (17 април) на аукциона на Агро Финанс за продажба ще се предложат 134 061 права, като всяко право дава възможност за записването на 55 от новите акции на фонда по номинална цена от 1.00 лв. и емисионна цена от 1.10 лв.
Агро Финанс АДСИЦ планира да увеличи капитала си от 650 хил. лв. на 36.4 млн. лв., като набраните 39.325 млн. лв. ще бъдат използвани за закупуване на земеделска земя и погасяване на усвоените средства от две банкови кредитни линии.На 18 април (сряда) за продажба ще се предложат общо 523 075 права от Инвест Пропърти АДСИЦ, срещу които не са записани акции.

Всяко от закупените права дава възможност за записването на 8 от новите акции на фонда по номинална и емисионна цена от 1.00 лв.
Инвест Пропърти АДСИЦ планира да увеличи капитала си от настоящите 650 хил. лв. на 5.85 млн. лв. чрез предлагането на 5.2 млн. акции с номинална и емисионна стойност от 1 лев.

Капиталът ще бъде увеличен, само ако бъдат записани и платени най-малко 1 млн. нови акции.

Също в сряда ще се проведе общото събрание на акционерите на Българо-Американска Кредитна Банка, на което ще се гласува предложение за разпределение на брутен дивидент от 0.75 лв. на акция.

Началната дата за търговия с правата на Медийни системи АД е 18 април (сряда). Капиталът на компанията е 2 млн. лв., колкото са и издадените права. Предложени за записване са 1.5 млн. акции с номинална и емисионна стойност от 1 лев. Съотношението между издадените права и новите акции е 1/0.75.

Присвоеният борсов код на издадените права е R1MEDI, като те ще се търгуват до 27 април 2007 г. Аукционът за продажбата на правата, срещу които не са записани акции ще се проведе на 10 май.

За изминалата седмица BG40 се понижи с 2.13%, до 252.06 пункта, докато SOFIX отчете спад от 1.84%, до 1275.72 пункта.