Венецуелското правителство, водено от президента Хюго Чавез национализира последните частни петролни находища в страната вчера, като провъзгласи край на дългогодишното "щатско господство" над петролния бизнес в страната.

От там се обосноваха с факта, че природните ресурси в социалистическата държава трябва да са държавна собственост, а не да се експлоатират от чужденци.

Чавез обвини чуждестранните петролни компании в лоши практики за добив на петрола, в стремежа им да реализират бързи печалби, водещи до "съсипване" на нефтените находища в страната.

Действията блокират дейността на международни петролни компании като BP PLC, ConocoPhillips, Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., Total SA и Statoil ASA по производство на петрол в страната.

Всички с изключение на компанията ConocoPhillips са подписали споразумението за принципен държавен контрол.

Анализатори коментират съгласието на петролните компании за подобни действия с факта, че според тях с течение на времето президентът на Венецуела ще осъзнае нуждата от опита на тези компании за извършване на бизнес с петрол.

Като последица от предприетите действия специалистите прогнозират понижение на производството на петрол на страната и износа му към САЩ. Най-голямата световна икономика е една от водещите страни, накъдето е насочен износът на петрол на Венецуела.

Президентът Чавез е прибегнал до национализация и на компаниите от енергийния сектор, както и до най-голямата телекомуникационна компания в страната, като заплашва за извършването на такава и сред частните здравни компании, ако продължат да вдигат цените на услугите си.