Сред клиентите на Доли Ленц, брокер на недвижими имоти от Prudential Douglas Elliman, са Доналд Тръмп , Ричърд Гиър, Брус Уилис и Барбара Стрейзънд.

А работата със звезди не е никак лесна. Ленц споделя пред Forbes.com някои особености при работата с такива клиенти.

Конфиденциалността е от най-голямо значение. Брокерите правят всичко възможно да скрият самоличността на клиентите си, докато проучват за тях най-луксозните места и имения. Ако продавачът случайно разбере кой е потенциалния му клиент, всички съседи, а и техните роднини ще се изсипят с тефтерчета и химикалки в ръка за автографи.

„Повечето звезди много държат на личния си живот и затова живеят в изолирани места където съседи са им други звезди”, казва Маурицио Умански, брокер от Южна Калифорния. Такъв е случаят с колумбийската звезда Шакира, която живее на Стар Айлънд, а нейни съседи са Мат Деймън и Рики Мартин, а Кортни Кокс и Дейвид Аркет живеят в Малибу, точно до Пиърс Броснан и Тед Дансън.

Звездите често купуват от името на някое дружество с ограничена отговорност или фирма, която си измислят. Така направиха Брад Пит и Анджелина Джоли, които купиха имение за 3.5 милиона долара в Ню Орлиънс от името на комапния Монго Бонго, която Брад регистрирал специално за целта.

Но брокерите не се заблуждават лесно. Те правят всичко възможно да разкрият самоличността на истинския купувач, за да получат по-висока цена. Когато Брус Уилис продаде апартамента си в Тръмп Тауър през 2004-та, купувачът платил повече от 25% над пазарната цена, само заради името на бившия собственик.

„Цената бе рекордна”, казва Ленц. „Звездите обикновено желаят анонимност, но понякога, ако разберат че могат да добавят около 5 милиона над цената, си променят мнението.”

Тази стратегия обаче не провървя при Бритни Спиърс. Нейното луксозно имение, разпростиращо се на 9,200 кв. фута и включващо седем спални, танцово и звукозаписно студио, както и други екстри, бе обявено за продан на цена с 2 милиона по-ниска от цената, която платила Бритни.

Понякога къщите на звездите са пълни с такива невероятни прищявки, за които никой не иска да плаща и продажбата се забавя. Такъв е случаят с Шакил О’Нийл, чието имение в Маями разполага с баскетболна зала, а вратите и стените специално са направени много по-високи от нормалното, поради огромния ръст на звездата. Къщата обаче е обявена за продан още през 2005-а и досега купувач не се е появил.

„Когато звездата е купувач обаче е още по-трудно”, казва Ленц. „Освен че трябва да накараш звездата да хареса къщата, трябва да очароваш още и цял куп адвокати, бизнес мениджъри и счетоводители.”