Много работодатели се опитват да освежат атмосферата в офиса, но нещата не се получават: поръчват торта за рождените дни, купуват кафе и безалкохолни напитки за служителите. Достатъчно ли е това?

Д-р Марти Немко, съветник по професионално планиране и автор на няколко книги на тази тематика разкрива пред Kiplinger.com няколко неща, които самите служители могат да направят за да се чувстват по-добре докато работят.

Използвайте технологиите - работете от вкъщи. Най-добре понякога действа това просто да си дадете почивка и да работите от вкъщи. Представете си да се разположите удобно в хола, да хвърляте по един поглед на дневната програма на телевизиите – не ви се случва много често да имате тази възможност, нали?

Ако шефът ви не е съгласен, предложете метод да контролира работата ви - например, обещайте, че на всеки два дни ще представяте отчет за това, което сте свършили.

Разделение на труда. Със сигурност в работата ви има неща, които обичате, но и такива, които не са ви приятни. Ако има възможност, уговорете се с някой колега да си разделите задълженията, така че и на двамата да ви бъде изгодно. Д-р Немко дава за пример негов приятел адвокат, който обожавал съдебната зала и там бил в стихията си, но мразел да се занимава с подготовката на документация.

Негов колега пък не обичал явяването в съда. Те започнали да работят в съдружие – така всеки правел това, което харесва, а това, което му тежало оставало за другия, който нямал нищо против.

Направете работното си място по-уютно. Сложете си килим под бюрото, окачете картини, които харесвате на стените, донесете си някой любим сувенир от вкъщи и го сложете на бюрото си. Повечето работодатели нямат нищо против такива неща.

Измислете някой нов проект. Ако компанията открива офис в друг град, опитайте се да си осигурите командировка там с цел да проведете обучение на новия екип например.

Давайте наставления. Покажете на всички, че се радвате да давате съвети, бъдете готови да обсъждате проблеми, свързани с работата с всички в офиса и ще си намерите поне един или двама колеги, които да разчитат на вас и да се възхищават на професионализма ви.

Сприятелете се с някой. Да имаш близък човек на работното място може да намали стреса с пъти. Излизайте заедно на обяд и си говорете за неща, различни от работата – споделяйте амбициите, желанията и притесненията си. Това със сигурност ще ви накара да се чувствате поне малко по-добре в офиса.

Има някои кратки анти-стрес йога упражнения за дишане, които отнемат само няколко минути и спокойно могат да се изпълняват докато седите зад бюрото. Те няма да ви отнеме време, а може да ви помогне да се отърсите от лошите мисли и да се заредите с енергия.

И ако направите всичко това и все още не се чувствате по-добре на работното място, ето един 100% ефикасен съвет – явно е време да си потърсите нова работа.