Съвсем естествено, първият въпрос е този: как стана така, че ДПС се очерта като първа политическа сила на тези избори. Може би най-приближеният отговор на този въпрос е, че нашият избирател най-директно осъзна ценността на ЕС и значимостта на европарламента за правене на нова политика.

Така лидерът на ДПС - Ахмед Доган започна вчерашния брифинг, когато резултатите поставиха движението за права и свободи на лидерското място.

Явно резултатите тепърва ще се тълкуват, интерпретират, сравняват. Но така или иначе това е звездният миг на ДПС. Давам си сметка също така, че на този етап ДПС като партия не е готова да бъде първа политическа сила. Но нека ви кажа, че демокрацията не изисква канцеларски плъхове, а много усилие и много работа. Когато прекрачим прага на ЕС трябва да се представим в най-добрата си форма от гледна точка на европейското мислене за правене на нова политика в контекста на политическите интереси. Това, което можем да кажем точно и ясно е, че това е шанс за страната, шанс за регионите, шанс за всеки български гражданин, каза още Доган.

Ако досега традиционното разбиране за политика беше свързано предимно с максимата "разделяй, противопоставяй, владей", това, което ние осъзнахме е "обединявай, овладявай нови технологии и управлявай новите процеси в контекста на новите реалности, новото политическо пространство".

На въпрос защо лидерът на ДПС казва, че не е готов да бъде лидер на първа политическа сила, Доган отговори, че това е така, защото българското общество не е готово ДПС да бъде първата политическа сила.

Що се отнася до формулата 8-5-3, българският избирател е дал своя глас по тази формула и ние ще я изпълняваме, каза още Ахмед Доган и допълни, че не вижда основание основание за това тя да бъде променяна. Ние нямаме нужда от повече власт, това, което имаме е достатъчно, каза лидерът на ДПС на подхвърлен въпрос за "политическо преяждане".