Кои са факторите, които определят доколко сме способни да печелим? Образование, интелигентност, умения?

Според Джей Загорски, професор по икономика от Охайо, цитиран от изданието Motley Fool, нито едно от горепосочените не е абсолютно необходимо, за да сме добри в бизнеса. Той смята, че двете най-важни неща са да спестяваш и да не се развеждаш.

Според проф. Загорски най-малко парични проблеми имат хората със средно IQ.

Професорът е провел изследване, в което са участвали 7 500 американци на средна възраст. Резултатите показват, че колкото е по-високо тяхното IQ, толкова по-високи са доходите им.

Изненадващо обаче, тези хора съвсем не са по-богати. Проучването показало, че хората с по-високо IQ харчат повече - те използват на максимум кредитните си карти и често плащат сметките си със закъснение. Така в крайна сметка хората с по-малки доходи се оказват с повече кеш в наличност.

Според професора обяснението за това е, че по-умните хора смятат (и то с право), че ако се наложи винаги могат да изкарат повече пари. Те разчитат на това и си позволяват да поемат по-големи рискове.

Най-важният фактор е спестяването.

Хората, които имат пари са тези, които спестяват и планират. Планирането е от първостепенно значение. Проф. Загорски дори съветва да гледате по-далеч във времето и да помислите за пенсионното си осигуряване, за да не свършите като високо интелигентен клиент на някой старчески дом.

Изводът:

Професорът предупреждава: „Хората с нисък IQ не бива да се считат неспособни да печелят пари, а хората с висок IQ не бива да считат, че имат някакво преимущество.”