Международен консорциум от университетски преподаватели в Будапеща е избрал софтуерната платформа за електронно обучение на Русенския университет за основа, върху която да бъде изградена виртуална библиотека в помощ на учителите от средните училища от цяла Европа.

Проектът се финансира от програмата КОМЕНИУС на Европейската комисия и има за цел да подпомогне менторите на начинаещите учители, за да се съдейства за повишаване нивото на средното образование, допълва БТА.

За преподавателите виртуална библиотека ще е инструмент за бързо и лесно правене на уеб-базирани учебни курсове, а за студентите - достъпна по всяко време и от всяко място виртуална библиотека.

Платформата е разработена в центъра за иновационни образователни технологии на Русенския университет от докторанта Цветан Христов, който през 2005 г. получи за нея грамота "Джон Атанасов" от президента Георги Първанов.

Миналата година платформата е предоставена на всички университети в страната и така започна изграждането на Национална мрежа от виртуални библиотеки за електронно обучение в България. През тази година в националната мрежа ще бъдат включени и колежите в страната.

След закупуването на платформата за електронно обучениe от университети и фирми в Русия, Унгария, Белгия и Германия, това е петият пробив на Русенския ниверситет на европейския образователен пазар.