Когато купуват нещо повечето хора мислят единствено за това дали могат да си позволят обявената цена и съвсем забравят, че някои покупки предполагат по-нататъшни разходи.

Например, ако си вземем домашен любимец това изисква храна, ваксинации и куп други задължения, купуваме електронни играчки, а след това редовно трябва да им купуваме батерии и т. н.

Събрани заедно, всички тези разходи могат да излязат доста солено, а в същото време се чудим къде ни отиват парите. Според електронното издание TheStreet.com поне пет покупки, които правим, ни излизат много по-скъпо от самата им цена.

Най-вече това се отнася за покупката на къща. Повечето хора просто сравняват месечните вноски за жилищния кредит с наема, който плащат, но това далеч не е единственото, което трябва да се вземе предвид - разходите по обзавеждането и поддръжката на една къща са в пъти по-големи от разходите за наем. Също така не трябва да се забравя, че сметките за електричество, отопление и вода на една къща са много по-големи, отколкото тези на един апартамент.

Същото е и с колата - когато си купуват кола, хората мислят предимно за цената. Притежанието на кола е безспорно много голямо удобство, но не трябва да забравяме разходите за бензин, сервиз, застраховка, паркинг, гараж. Не само е необходимо да съберем пари, за да си купим хубава кола, трябва да направим разчет на месечните си разходи, така че да можем да си позволим това удобство.

Домашен любимец. Всички сме виждали сладките малки кученца на витрините на магазините за домашни любимци. Обикновено хората си купуват домашни любимци, които са все още бебета. Само след няколко месеца обаче, малкото кученце се превръща в огромно животно, чиято издръжка е много по-голяма, отколкото са си представяли.

Приемете нещата така – цената в магазина е само началната вноска, която плащате, след нея следват разходи за колибка (кафез, аквариуми и т. н.) и ваксинации, а след това и редовните месечни вноски за храна. Ако нямате късмет може животинчето ви да се окаже болнаво и да давате повече пари за ветеринарни грижи, отколкото вие самите давате за лекар.

Принтер: хората масово пренебрегват разходите за мастилото, необходимо за функционирането му. Всъщност парите, които ще ви се наложи да отделите за мастило за кратко време могат да надхвърлят сумата, платена за самия принтер. Оказва се, че покупката на по-скъп принтер, който използва по-икономично мастило излиза по-евтино от колкото покупката на по-евтин модел.

Тези правила се отнасят не само за големи и скъпи покупки но и за по-дребни неща – дори за самобръсначката. Много от марките предлагат самобръсначки безплатно като подарък. Точно за тези марки обаче са необходими най-скъпи ножчета.

Пренебрегването на разходите, последващи някои покупки е нещо, което всички правим. Те изглеждат маловажни на пръв поглед, но взети заедно оказват голямо влияние над месечния бюджет. Така че следващият път преди да извадите парите, си помислете колко ще трябва да отделите по-късно.