Сергей Станишев е един от най-слабите премиери, много е зависим и е притискан от Ахмед Доган и олигарсите в посока, която не дава възможност на държавата да се развива като нормална просперираща икономика.

Това каза финансистът и бивш депутат от БСП Кольо Парамов, цитиран от Нова телевизия.

Според него има много силна атака на олигархията срещу властта, с цел тя да получи дотсъп по средствата от еврофондовете, а проводник на тази атака в правителството е вътрешният министър Румен Петков.

Скандалът с Румен Овчаров е подготвян старателно през последните месеци, за да бъда отстранен той от властта, категоричен е Парамов.

„Румен Овчаров пречи на част от олигархията да получи достъп до еврофондовете", каза още финансистът.

Парамов смята, че друга причина Овчаров да бъде нежелан е силната му позиция в БСП, позволяваща да „определя състава на Изпълнителното бюро и политиката на партията".

„Румен Петков подготвя промени в БСП в лоша за страната посока. Те ще доведат до още по-тежка системна криза. Ще гарантират на олигарсите получаването на пари от еврофондовете." - допълни Парамов.

Слабостта на Станишев като премиер създава около Петков втори властови център в правителството, което е много опасно за страната, коментира още финансистът.

Според него има два варианта за изход от ситуацията.
Единият е парламентът да излъчи експертно правителство, което не е свързано с олигархията и може да довърши мандата, така че да не се допусне „грешката на Жан Виденов", който предаде властта.

Като втори вариант Парамов сочи евентуални предсрочни избори.