Под заглавие "Неравен двубой" австрийският вестник "Стандард" сравнява туристическия продукт в Румъния и България и констатира категорично предимства по отношение на качеството, цените и разнообразието на предлаганите услуги и атракции в България.

Румънците от средна ръка предпочитат да отидат дори за един уикенд в съседна България. Годишно туристите в Румъния са неколкостотин хиляди, в България са пет милиона, посочва авторката Катрин Лауерм, допълва БТА.

Бедата на румънския туризъм е, че все още е държавен, хотелите не са приватизирани, а са отдадени на концесия, така че собствениците не инвестират. Плажовете са мръсни, никой не отговаря за почистването им, се казва в статията. Липсва обща концепция за туризма, която хармонично да обвързва инфраструктурата, опазването на околната среда и комерсиалната страна на туризма.

Авторката цитира пренебрежителното изказване на румънския президент Траян Бъсеску в дискусия с журналисти по повод заплануваната златна мина в Рошиа Монтана в Карпатите, че този затънтен район "не става най-много за туризъм" и че потенциално замърсяващото околната среда производство на злато е за предпочитане.

Това изказване, посочва Лауер, разкрива ужасяващата липса на представа за потенциала на туризма като източник на доходи, които Румъния с прекрасната си природа и средновековни паметници на културата може да получава. В България положението е съвършено различно. Там правителството работи за привличане на повече туристи.

През този сезон е забранено смущаващото почивката строителство, посочва авторката. Пътните табели ще бъдат изписани и на латиница, черноморското крайбрежие се стопанисва от български и западни фирми и персоналът се обучава в чужбина.