Ръстът в цените на жилищата във Великобритания се забави през последните месеци и през май достигна най-ниска стойност от повече от година насам. Поради покачването на лихвите прогнозите на експертите са най-песимистичните от година и половина насам.

От Кралската Асоциация на сертифицираните експерти по недвижими имоти (RICS) обявиха, че индексът относно цените на жилищата е паднал до 23.9, което е най-лошият коефициент от април миналата година до сега.

Други индикатори на пазара на недвижимите имоти като броят на одобрените молби за жилищни кредити, както и четирите поредни увеличения на лихвите също свидетелстват за охлаждане на пазара.

Английската банка увеличи лихвите с 5.5% миналия месец до най-високо ниво от шест години насам и предупреди, че може да се стигне и до още едно увеличение.

От RICS изразиха безпокойство във връзка с нарастващите лихви, а прогнозите на експертите от асоциацията за развитието на цените са най-лоши от август 2005 досега. Очакванията за броя на продажбите остават под средното за годината ниво.

„Нарастването на лихвите и опасенията на хората, че вече няма да имат възможност да ползват кредити с фиксирани лихви доведоха до застой на пазара и са причина за това повечето англичани да считат, че имотите не са достъпни за тях“, каза говорителят на асоциацията Джеръми Лийф.

Коефициентът относно продажбите спрямо предлагането, който според някои специалисти е най- точният индикатор на пазара, пада вече втори пореден месец – от 43.3 пункта през април до 40.9 пункта през май.

Според RICS търсенето на имоти през май се е стабилизирало. Също така, през май нарасна и броят на къщите, обявени за продажба и то с най-бърз темп от три десетилетия насам.

Според RICS това се дължи на факта, че хората се стремят да изпреварят въвеждането на новите изисквания за продажби на имоти в страната. Те трябваше да влязат в сила този месец, но бяха отложени за 1 август.