Инфлацията в Еврозоната е възлязла на 0.2% на месечна база през май, посочиха изнесени днес официални данни. Резултатът се оказа леко под средните очаквания на анализаторите за инфлация от 0.3% на месечна база.

През предходния месец инфлацията възлезе на значителните 0.6%, което доведе до повишение на притесненията, че нарастващото й ниво ще доведе до по-нататъшно повишение на лихвите в еврозоната.

На годишна база инфлацията в 13-те страни, ползващи еврото като основна валута, възлезе на 1.9%, което отговори на средните очаквания на инвеститорите, а резултатът за пореден път бе под целената от европейската централна банка годишна инфлация в размер на 2%. През април инфлацията отново бе при ниво от 1.9% на годишна база.

В размер на 0.2% е възлязла инфлацията на месечна база през май и в най-голямата европейска икономика - немската. На годишна база инфлацията там също възлезе на 1.9%.

Данните, макар и добри, не доведоха до съществена промяна на очакванията, че ЕЦБ ще повиши поне още веднъж равнището на лихвите в еврозоната до края на годината, като основната част от анализаторите очакват лихвите да бъдат повишени дори два пъти.

По-рано Европейската Централна Банка повиши лихвите до ниво от 4% на годишна база, като средните очаквания са в края на годината краткосрочните лихви да са при ниво от 4.5% на годишна база.

Еврото, което вчера се понижи до двумесечен минимум спрямо щатския долар, прекъсна спада си и регистрира известно повишение, като се върна над нивото от 1.3300 долара за едно евро. Към момента единната валута се разменя при нива от около 1.3305 долара, като най-високата й стойност за деня спрямо "зелените пари" бе при ниво от 1.3314 долара.