България ще запази интензивността на политическия диалог с Русия и ще продължи да работи за утвърждаване линията на конструктивност и прагматизъм в двустранните отношения. В това увери министър-председателят Сергей Станишев руската парламентарна делегация, водена от председателя на Групата за приятелство с България в Държавната Дума Евгений Фьодоров.

Като позитивни и динамични определи връзките между двете страни премиерът Сергей Станишев. По думите му може да се говори за ново качество и нов прагматизъм в отношенията между България и Руската федерация.

По време на срещата бяха обсъдени актуални въпроси от двустранните отношения, сред които основен акцент бяха необходимостта от балансиране на двустранния търговски стокообмен и сътрудничеството в областта на културата и туризма между България и Руската федерация.

Между двете страни има договореност 2008 г. да бъде обявена за Година на Русия в България, а 2009 г. – за Година на България в Русия. По думите на премиера Сергей Станишев, инициативите във връзка с отбелязването на 130-ата годишнина от Освобождението и възстановяването на българската държавност ще доведат до по-нататъшно активизиране на връзките в областта на културата и ще допринесат за развитието на традиционно добрите отношения между двете страни. В процес на съгласуване е и Междуправителствената програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за периода 2007-2009 г.

Ще бъдат спазени всички екологични стандарти при изграждането на нефтопровода Бургас-Александруполис и туристическата индустрия няма да бъде засегната, подчерта по време на разговорите министър-председателят Сергей Станишев. Той запозна своя гост с обществените настроения в страната и опасенията, породени от проекта за изграждане на тръбата.

Акцент бе поставен и върху другите ключови проекти с руско участие, сред които са сключеният в края на 2006 г. Меморандум между „Булгаргаз”ЕАД и „Газпром” и проектът за изграждане на втората атомна мощност в Белене. Сътрудничеството в областта на енергетиката бе определено като традиционно и конструктивно.

Премиерът Сергей Станишев изрази пред Евгений Фьодоров задоволство от трайната тенденция за нарастване на туристите от Русия, посетили страната ни. Общо бе мнението обаче, че съществува значителен нереализиран потенциал в тази област. Сходна бе и констатацията относно руските инвестиции в страната ни.

Министър-председателят запозна руските гости с някои основни параметри от споразумението със САЩ за съвместно ползване на военни съоръжения на наша територия. Той подчерта, че те ще останат под български флаг и българско командване и мащабът им не отговаря на изразените от руска страна безпокойства.