Унгарската централна банка изненадващо понижи равнището на краткосрочните лихви в страната, които са и най-високите сред страните от ЕС.

Това бе и първото им понижение от 2005 година насам, а то се е предопределило от забавяне темпа на нарастването на инфлацията в страната.

Централната банка намали равнището на лихвите с 25 базисни пункта, до ниво от 7.75% на годишна база.

След решението унгарската национална валута отбеляза спад спрямо еврото, до ниво от 247.46 форинта за едно евро, но впоследствие възстанови загубеното и се търгуваше при ниво от 247 форинта за едно евро.

Инвеститори и анализатори прогнозират по-нататъшно понижение на лихвите в Унгария, като консенсусът е за понижение от нови 25 базисни пункта през следващите пет месеца.

Унгарската национална валута отбеляза повишение от 11.5% спрямо еврото за изминалата година, с което прави вносните стоки относително по-евтини в страната.

През май инфлацията регистрира второ поредно месечно понижение до ниво от 8.5% на годишна база, в сравнение с 8.8% през април. През март тя възлезе на най-високото си от шест години насам ниво при 9% на годишна база.

Целта на банката е равнището на инфлацията да се понижи до 3% на годишна база през следващите две години.

Заплатите в страната продължават да оказват инфлационен натиск, като през април те са се повишили с 8.4% на годишна база, превишавайки средните очаквания на анализаторите за ръст от 8%.