В България започна работа първият рисков инвестиционен фонд за високотехнологични продукти на пазара от Югоизточна Европа.

Това каза пред журналисти Павел Езекиев, управляващ съдружник във фонда "New europe venture Equity" (NEVEQ), цитиран от БНР.

С първоначален капитал от 22.5 млн. евро имаме готовност да финансираме около десет млади компании, които могат да предложат нови ИТ продукти и софтуер, който да бъдат пласирани на международния пазар, поясни той.

От схемата на финансиране за момента могат да се възползват малки фирми от България и Румъния. На следващ етап ще бъдат включени и компании от Турция, Сърбия и Македония.

За проекти, които са все още са на работно ниво ще бъдат отпускани по 0.5 млн евро, а за разработки в напреднал стадии сумата ще бъде до 5 млн лева.

Първата завършена сделка на фонда е финансирането на портала за продажба на самолетни билети www.lessno.com, съобщи вторият управляващ съдружник Константин Петров.

Сайтът е разработен от български и американски специалисти. Неговата цел е да превърне компанията във водеща в Европа и САЩ, поясни той.