Седем строежа в Банско са спрени, а един окончателно е прекратен, съобщи във вторник шефът на отдел във Върховната административна прокуратура Цони Цонев. При тези обекти не са спазвани изискванията на закона, има отклонения от разрешението за строеж или липсват документи, обясни той. Общо с глоби и други разпореждания са санкционирани собствениците на 30 хотела и жилищни сгради, съобщава Дневник.

От инспектираните за четири месеца 181 сгради Дирекцията за национален строителен контрол е обработила документите на 115. Според Цонев се проверяват всички разрешения за строеж от 2004 г. до 2007 г. и така може да се предотврати започването на сгради, в чиято документация има нарушения. Проверката в Банско ще приключи в края на ноември, каза Цонев.

През лятото няма да се работи "на терен", а само ще се четат документи. Следващата седмица ще се планира втората част от инспекцията, която ще засегне строежи в защитени територии. Засега не сме се натъкнали на обекти в парк "Пирин", но ще проверим специално за това, обеща прокурорът. Той съобщи, че са наложени глоби на собствениците на 12 строежа и са за издадени забрани за използването на други шест.

Шефът на Върховната административна прокуратура Митьо Марков обясни, че все повече граждани се обръщат към обвинителите за случаи извън наказателното право, при които местната или изпълнителната власт са нарушили закона. Той поиска да се създадат регионални административни прокуратури по подобие на съдилищата, за да се следи отблизо за нарушения на местната власт, пише още Дневник.

Ваканционното селище "Златна перла" край Варвара във вторник е било запечатано за пореден път след сигнал, че в него се строи. От Регионалната дирекция за строителен контрол в Бургас обещаха, че ще правят проверки всеки ден. Върховната административна прокуратура пък е разпоредила на местните обвинители да инспектират обекта всяка седмица. Шефът й Митьо Марков съобщи, че веднага след решението на Върховния административен съд (ВАС), с което падна защитата на парк "Странджа", инвеститорът "Краш 2000" е започнал да строи.
От вторник всички входни врати на комплекса са запечатани, а община Царево ще поиска да се постави бариера. Строежът на "Златна перла" е спрян от миналата година с решение на ВАС, строителният контрол също издаде 11 заповеди за премахването му, но всички се обжалват.

Спрените строежи:

- апартаментен хотел "Сидерлодж 3", възложители Христо Чепишев и "Интернет груп"
- апартаментен комплекс "Нарцис", възложител "Пирин турс"
- хотел "Стар хан", възложител "Аркадия 2007"
- жилищна сграда, сладкарница и паркинг, възложител "Аркадия 2006"
- жилищна сграда "Преспа", възложител "Аркадия 2005"
- семеен хотел, възложители Райчо и Адриана Димитрови
- апартаментен комплекс "Гранд Банско", възложител "Банско дизайн енд билд"