Съществуват възможности за осигуряване на царевица по преференциална квота за безмитен внос, договорена от Европейския съюз по линия на Световната търговска организация, от всички страни, в размер на 242 074 тона. Това стана ясно по време на срещата на заместник-министрите на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова и Димитър Пейчев с Управителния съвет на Съюза на птицевъдите в България, състояла се днес в Министерството на земеделието и горите.

България, като страна-членка на ЕС, участва в прилагането на механизмите на общите организации на пазарите на Общността, включително и в сектор "Полски култури". При временен недостиг на пазара може да се осъществяват покупки на зърно от интервенционни запаси на ЕС. Продажбата на интервенционно зърно се извършва задължително чрез обявени търгове и при ценови условия, чрез които се избягват затрудненията на пазара. На търгове могат да участват всички заинтересовани стопански субекти, регистрирани по ДДС на територията на Общността, припомнят от пресслужбата на МЗГ.

Съгласно Регламент на Европейската общност нр. 712 от 22.06.2007 г. на Унгарската Интервенционна агенция е разрешено продажбата на 500 хил. тона царевица за продажба на вътрешния пазар на Общността чрез търг.

До момента са постъпили оферти за количество от 270 хил. тона. На заседанието на Управителния комитет по зърнени култури от 12 юни 2007 г. ЕК е предложила минимална цена от 140, 37 евро за тон за количество от 135 950 тона царевица, което да бъде закупено от подалите заявление за участие. За останалите количества срокът за подаване на офертите за следващите частни търгове е всеки понеделник до сряда 13.00 часа (брюкселско време). Срокът за подаване на оферти за последния частичен търг изтича на 25 юни 2008 г.

Българските стопански субекти, които искат да участват в търговете за закупуване на царевица, следва да кандидатстват и подадат заявление в Унгарската Интервенционна агенция. Електронният адрес на агенцията е www.mvh.gov.hu, email - ertekesites@mhv.gov.hu и телефони - (36-1) 219 1243 или (36-1) 219 89 05.