Цената на суровия петрол отбеляза вчера нова най-висока в историята си стойност, като моментно се повиши до 78.77 долара за барел.

Предишната най-висока стойност на петрола бе при ниво от 78.40 долара за барел, постигната през месец юли миналата година.

Впоследствие обаче фючърсите на ценната суровина отбелязаха силен спад, като завършиха деня с понижение от 1.68 долара за барел до ниво от 76.53 долара с доставка през септември.

По време на азиатската търговия днес фючърсите на петрола добавиха 14 цента към стойността си до 76.67 долара за барел.

Ръстът в цената на петрола до нов максимум се предопредели от данните изнесени от Енергийното министерство на САЩ вчера относно запасите на петрол в страната за изминалата седмица, които са се понижили с 6.5 млн. барела, или далеч над очакванията на анализаторите за спад от 690 000 барела за седмицата.

Производителността на рафинериите обаче се е повишила с 1.9 процентни пункта до 93.6% от производствения им капацитет, като увеличението е над два пъти в сравнение с прогнозираните 0.7 процентни пункта.

Запасите на бензин са се повишили с 600 000 барела, съобщиха още от министерството, като тук резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за повишение от 1.1 млн. барела за посочения период.

В същото време тези на дестилирани горива са отчели повишение от 2.8 млн. барела за изминалата седмица, на фона на средните очаквания за повишение от 1.4 млн. барела.

Фючърсите на петрола тип брент отбелязаха повишение от 11 цента до ниво от 75.46 долара за барел, а тези на отоплителното гориво добавиха по време на азиатската си търговия 0.46 цента до 2.074 долара за галон.