Най-бързо развиващата се икономика сред страните от ЕС - латвийската - е ускорила темпа си на нарастване през изминалото тримесечие, с което намали притесненията на инвеститори и анализатори за трудно приземяване.

За второто тримесечие латвийската икономика е отбелязала повишение от 11.3% на годишна база, на фона на ръста й от 11.2% през първото тримесечие на настоящата година, посочиха публикувани днес данни на националния статистически институт на страната.

Така ръстът на икономиката на Латвия е над три пъти средния за 13-те страни на еврозоната. В същото време това бе и деветото поредно тримесечие, през което икономиката бележи ръст от над 10%.

Ускореният ръст обаче води след себе си и значителна инфлация. Инфлацията в Латвия през юли възлезе на 9.5% на годишна база, което принуди рейтинговата агенция Standard & Poor's да понижи кредитния рейтинг на страната и да говори за повишен риск от "тежко приземяване на икономиката".

Вътрешното потребление в Латвия продължава да се повишава със значителни темпове, подкрепено от нарасналата кредитна активност, докато производственият сектор бележи спад.

В усилията си да се справи с растящата инфлация, правителството предприе действия по съкращаване на разходите си и представи данък върху недвижимите имоти, като в същото време въведе кредитни рестрикции към търговските банки.