Наемите в столицата на Япония - Токио са се повишили през второто тримесечие на настоящата година до най-високата си от 13 години насам стойност, като липсата на предлагане, на фона на силното търсене, е основната причина за ръста им.

Средната цена на наемите на офиси клас А са се повишили с 6.2% през второто тримесечие, в сравнение с първото, до 118 долара на кв. м, съобщават от имотната агенция Jones Lang, която е втората най-голяма публична компания в света.

Така изминалото второ тримесечие е било 12-о подред на повишение на наемите във втората по големина световна икономика.

Ръстът в нивата на наемите се предопределя и от продължаващия най-голям от втората световна война ръст на японската икономика, довела до най-ниското ниво на свободни офис площи в столицата на страната от 15 години насам.

Свободните офис площи в града са се понижили до 2.6% през изминалата година, което бе и най-ниското им ниво от 1991 година насам, сочи изследване на CB Richard Ellis Group Inc.

Повишение е отбелязала и цената на земята в Токио, която само през изминалата година е поскъпнала с 8.6% на годишна база.

Анализатори от имотната агенция прогнозират и по-нататъшно повишение в нивата на наемите във водещия японски град, което ще продължава да се предопределя от дисбаланса между търсенето и предлагането.