До 2009 г. в строящия се завод на "Язаки България" в Ямбол ще бъдат разкрити над 2 500 работни места. "Язаки корпорейшън" притежава най- големия дял от международния автомобилен пазар за производство на електро оборудване. Това каза при днешното си посещение в Ямбол президентът на "Язаки Корпорейшън" Шинджи Язаки.

Целта на работното посещение на висшия мениджър на компанията е да се запознае с процеса на строителство на новия завод в Ямбол, да разгледа плановете за изграждането му и да посети пилотното предприятие в града.

В момента в пилотното предприятие работят над 500 души, които произвеждат автомобилни електроинсталации за Франция и Испания. До края на годината производството трябва да бъде преместено в новоизграждащите се корпуси, каза президентът на "Язаки Европа" Фолкер Хойцерот.

По думите му в изграждането на японския завод ще бъдат вложени над 62 милиона лева. При въвеждане в експлоатация на всичките му мощности годишно ще бъдат произвеждани 1 200 000 електроинсталации.

Компанията има заводи в повече 50 страни в цял свят с над 170 000 души персонал. Японската корпорация произвежда също кабели, климатични инсталации и контролиращи системи за превозни средства.

Шинджи Язаки благодари на ръководството на Община Ямбол за оказваното съдействие в процеса на проучване и реализиране на производството и за доброто партньорство с местната власт.