Фючърсите на петрола регистрираха повишение за трети пореден ден след притесненията, че две бури, насочили се към Мексиканския Залив, могат да нарушат нормалното производство на петрол.

От Royal Dutch Shell Plc евакуираха своите работници с набирането на скорост от тропическите бури.

Фючърсите на суровия петрол с доставка през септември регистрираха повишение от 56 цента, или 0.8%, до ниво от 72.94 долара за барел.

Вчера ценната суровина поскъпна с 76 цента, или 1.1%, до ниво от 72.38 долара за барел.

Анализатори и инвеститори се опасяват от повторение на сценария с развихрилите се урагани Катрина и Рита, довели до сериозни нарушения в производството на петрол и инициирали силен ръст в цената му.

Повишение днес отбелязаха и фючърсите на петрола тип брент с доставка през септември, които добавиха 43 цента към стойността си, или 0.6%, до ниво от 70.94 долара за барел.

По-нататъшна яснота за състоянието на петролния пазар, както и за бъдещото движение в цената на петрола се очаква да се внесе след данните за запасите в САЩ, които ще бъдат оповестени днес следобед.

Средните очаквания на анализаторите са за понижение от 2.5 млн. барела за седмицата, приключваща на 10 август, до 340.4 млн. барела.

Очакванията бяха запасите на бензин в най-голямата световна икономика да се понижат със 750 000 барела до 203 млн. барела за изминалата седмица.

Междувременно от ОПЕК повишиха прогнозите си за световното потребление на петрол за тази и следващата година - с 200 000 барела на ден за 2007 г. и със 100 000 барела за следващата.