Пилоти от ирландската авиокомпания Еър Лингъс (Aer Lingus) се готвят за стачка тази седмица, която ще създаде неудобства на пътниците в пиковия ваканционен сезон, както и за авиопревозвача, предаде Ройтерс.

Вестник "Айриш таймс" съобщи в края на миналата седмица, че ирландската нискобюджетна авиокомпания Райънеър (Ryanair) e увеличила дела си в Еър Лингъс до 28 процента, което ще направи Райънеър най-големият акционер в по-малкия му конкурент.

В средата на август Еър Лингъс откри първото си летище извън Ирландия - в Белфаст, Северна Ирландия - в стремежа да увеличи перспективите си за развитие.

Пилоти на компанията и профсъюзът ИМПАКТ съобщиха, че превозвачът ще наеме персонал при по-неблагоприятно заплащане и условия в сравнение с предлаганите на летището в Дъблин. Те ще стачкуват във вторник и сряда, ако Еър Лингъс не промени намерението си да им предостави по-неизгодни условия, отколкото дава на пилотите от Белфаст.

Еър Лингъс информира, че е осигурила няколко самолета под наем, за да обслужва 8000 пасажера, а този брой е далеч по-малко от очакваните през пиковия сезон 45 000 до 50 000 пътници.