Най-голямата щатска инвестиционна банка - Citigroup Inc завиши прогнозата си за нивата на йената спрямо долара с 15% до края на годината, въпреки предходните й очаквания като смята, че кризата на финансовите пазари ще доведе до загърбване на стратегията "кери-трейд".

От банката прогнозират курсът да достигне нива от 105 йени за един щатски долар до края на годината, на фона предходните й очаквания за ниво на търговия от 121 йени за един щатски долар.

Спрямо еврото се очаква йената да поскъпне с 5.7% до края на годината до ниво от 146 йени, на фона на предходните прогнози на банката за ниво на търговия от 169 йени за евро.

През изминалата седмица йената регистрира повишение спрямо 16-те най-активно търгувани валути, като най-голям ръст отбеляза тя спрямо долара, след паническо закриване на къси позиции в йени спрямо долари.

Причина за подобни действия стана нестабилността наблюдавана на щатските кредитни пазари.

Към момента един щатски долар се търгува на нива от 115.20 йени, след значително повишение през днешния ден. По-рано през деня щатската валута се разменяше на нива около 114.50 йени за един долар.

В края на миналата седмица, след драстично поевтиняване, доларът достигна най-ниската си стойност от над една година насам спрямо японската валута до нива от близо 112 йени за долар.

Значително повишение отбеляза и еврото спрямо японската валута, като единната валута моментно достигна ниво от около 150 йени за евро, към момента тя се разменя на нива над 155.30 йени за едно евро.

Анализатори определят поевтиняването на йената спрямо останалите основни валути, като корекция след изключително силния й спад и опитите на спекулантите да "уловят дъното".

Поскъпването на долара спрямо йената става въпреки очакванията за понижение на краткосрочните лихви в САЩ от страна на Фед, след като в края на миналата седмица резерва намали равнището на сконтовите лихви с 0.5 процентни пункта до 5.75% на годишна база.