С проекта за лифт от хижа "Пионерска" до Седемте рилски езера ще подобрим екологията, няма да й навредим, заяви кметът на Сапарева баня Сашо Иванов. Той направи изявлението по повод състоялите се в началото на седмицата протести на еколози. И в момента там има недоволни еколози, които не са преградили пътя, а само разговарят с туристи, уточниха от общината.

Според Сашо Иванов с придвижването на туристите по въздуха ще се ограничи въздействието им върху планината. Съоръжението ще даде възможност рилските красоти да бъдат разгледани и от много хора с увреждания.

Пътят от Паничище до хижа "Пионерска" и лифтът до Езерата не са част от проекта за скицентър. За тях имаме всички разрешителни документи, твърди кметът. По думите му това, което се прави в момента в планината няма нищо общо с големия проект "Паничище - Езерата - Кабул".

Там извършваме реконструкция на четвъртокласен път, която е започната от миналата година, а не сега, както казват еколозите, опонира кметът. Той разказа още, че строителството на лифта от хижа "Пионерска" до Езерата датира отпреди повече от 10 години. Първоначално проектът е бил спрян заради финансови проблеми, а впоследствие заради започнала реконструкция на пътя.

Проектите са одобрени от всички компетентни органи и обектите се изграждат напълно законно, увери Иванов. За строителството им е направено и съгласуване с Дирекция "Национален парк Рила", защото част от трасетата им са на територията на парка.

Иванов определи като фантасмагории обвиненията, че ще се строят хотели в района на Езерата. Никога в нашите планове не сме предвиждали строителство там и в зоната за ограничено въздействие на парка, заяви кметът. По думите му в Паничище се предвижда много ниска степен на застрояване - до 10 м кота корниз. Това означава, че сградите няма данадвишават боровите дървета. Кметът на Сапарева баня определи като абсурдни обвиненията за бетонови комплекси.

Сигурно нашият проект е един от малкото в страната, при които е заложена степен на застрояване на терените до 30 процента, твърди Иванов. Например инвеститорът, спечелил първия конкурс за спортен комплекс в Паничище, е бил задължен да спазва 18 процента плътност. Това, че на други места е допуснато хаотично и безразборно строителство, не означава, че и ние ще работим по същия начин, увери кметът на Сапарева баня. Според него развитието на населеното място като туристически център е започнало най-напред с изграждане на инфраструктура.