Фирмата, извършила по проект на „Руткомпроект” ЕООД, преасфалтирането на бул. „Цариградско шосе”, в участъка от Орлов мост до бул. „П. К. Яворов” - „Пътища и съоръжения” ЕАД, ще отстрани за своя сметка констатираните неравности по новата настилка на булеварда.

Направената от „Националната лаборатория по пътища и мостове” проверка показа, че настилката не отговаря на един от четирите изследвани критерия – надлъжна равност.

Неравности са открити на общо 14 места по трасето, като седем от тях са в една лента. Средната дължина на неравността е 25 м. По останалите критерии – носимоспособност, коефициент на еластичност и физико-механични качества на сместа – няма открити отклонения от нормите.

От „Пътища и съоръжения” ЕАД ще предложат начинът, по които да бъдат отстранени неравностите. Фирмата ще направи пълно геодезическо заснемане на съществуващото пътно платно.

Като причини за неравностите от „Националната лаборатория по пътища и мостове” към Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” изтъкват наличието на множество ревизионни шахти на различни колектори, намиращи се на 2 м. една от друга, което е затруднило общата нивелация, полагането на асфалт при високи температури на въздуха, късия времеви срок за извършването на преасфалтирането и пускането на участъка в експлоатация веднага след приключване на ремонта.

Препоръката на специалистите е отстраняването на неравностите да започне след не по-малко от един месец, за да премине необходимият за слягането на настилката период.

Столична община не е извършвала плащане за ремонта – това ще стане факт след като неравностите по пътното платно бъдат отстранени.

Проверката за качеството на ремонта беше поръчана от „Пътища и съоръжения” ЕАД, като по настояване на Столична община това стана в държавната „Национална агенция по пътища и мостове”.