Цените на недвижимите имоти в САЩ са се понижили с рекордно ниво през изминалото второ тримесечие, посочиха изнесени днес данни. За тримесечието те са намалели с 3.2% в сравнение със същото на миналата година.

Данните потвърдиха негативния тренд на развитие на пазара на недвижими имоти в САЩ, след като вчера продажбите на съществуващи домове също разочароваха инвеститорите.

Резултатите са реалност, на фона на продължаващите действия от страна на продавачите на домове за привличане на купувачи.

Последните са заели изчаквателна позиция в очакване на по-нататъшно понижение на цените, преди да прибегнат до покупки.

Днес ще бъдат оповестени и данните за потребителското доверие в най-голямата световна икономика, като очакванията са то да се понижи до най-ниската си от една година насам стойност.

Цените на недвижимите имоти в 20-те метрополиса в САЩ са намалели с 3.5% в сравнение с второто тримесечие на миналата година. За сравнение през май последните регистрираха понижение от 2.9% на годишна база.

Резултатите изнесени през последните два дни, относно състоянието на пазара на недвижими имоти в най-голямата световна икономика, идват в противовес с изразените от някои специалисти мнения за стабилизиране на пазара на недвижими имоти, след по-добрите от очакванията продажби на нови домове, изнесени в края на миналата седмица.

Очаква се слабостта на пазара да продължи и през следващите месеци, на фона на продължаващото повишение на лошите кредити и относително високите нива на краткосрочните лихви в най-голямата световна икономика.