Цените на фуражите и на пилешкото месо в България почти стигнаха нивата в Европа и няма да растат с темповете на предишните два месеца.

Това прогнозира пред журналисти днес Славейко Пеев, зооинженер във фирма "СВС 98" ЕООД, цитиран от БТА. По думите му, цената на месото зависи най-вече от тази на фуражите, а те вече не се различават от фуражните смески в ЕС.

Френският производител на пилета “Дюк”, съвместно с фирма "СВС 98" пусна в България пиле - хибрид между бройлер и домашно пиле. Породата е създадена преди 17 години във Франция и се предлага за първи път на нашия пазар от май.

Пилето се търгува у нас в големите търговски вериги и струва около 15 процента по-скъпо от обикновените породи.

Породата Дюк се селeктира във ферми във Франция. Яйцата се внасят и излюпват у нас, като пилетата се отглеждат в български ферми по френска технология. Дава им се само растителна храна без добавки на антибиотици, животински мазнини и стимулатори на растежа.

Заради породата и съдържанието на 50 процента от царевица в храната, цветът на пилето е жълт. Съдържанието на мазнини в пилето Дюк е около един процент и е по-ниско от това в обикновения бройлер, посочиха от фирмата. Пилетата Дюк се отглеждат за 56 дни, докато индустриалният бройлер расте между 35 и 40 дни.

Амбициите на хората в дружеството е да продават по 50 хиляди пилета Дюк седмично.

Станислав Пукарев, маркетинг мениджър, съобщи, че през 2008 г. фирмата ще затвори цикъла на производството, като излюпването на яйцата ще става в България.