След две години на повишение в цените на недвижимите имоти в Индия, на пазара се наблюдава понижение в нивата им в големите градове, като високите нива достигнати при имотите ги прави недостъпни дори и за големите индийски компании.

Анализатори коментират, че състоянието на индийския пазар е при ниво, когато ръстът на реалните доходи на населението значително изостава зад този в ръста на недвижимите имоти, и напълно логично е при достигането на такива нива да се наблюдава спад в цените.

Откакто правителството на страната премахна редица ограничения, свързани с пазара на имоти в страната в началото на 2005-та година, се наблюдава значително повишение на цените, довели до тяхното удвояване в големите градове.

На пазара се впуснаха да инвестират големи международни институционални инвеститори и банки като Citigroup и Morgan Stanley, довели до ускоряване на процеса на повишение на цените на недвижимите имоти.

Годишните инвестиции в недвижими имоти в страната се очаква да се удвоят до 2010 година и да достигнат нивото от 90 млрд. долара.

Повишаващите се лихви в страната, в борбата на индийската централна банка срещу инфлацията, влияят негативно върху сектора и са допринесли за намаляването на транзакциите в сектора от близо 20% от началото на годината.

Цените на имотите в градове, като Делхи са регистрирали спад от 15-20% от януари насам, докато във финансовата столица - Бомбай са спрели повишението си.

Все повече предприемачи в страната се насочват към строителството на масови жилища от среден клас, които да са достъпни за населението.

За трите години до 2006-та, ипотечните заеми отпуснати на населението на страната са се утроили до 60 млрд. долара, по данни на централната банка на страната.