Средната възвръщаемост от инвестиции във фондове за недвижими имоти в Европа е възлязла на 1.5% през изминалия месец август, сочи изследване на компанията Global Property Research.

Най-добре са се представили за месеца фондовете, инвестиращи в Полша, донесли възвръщаемост за своите акционери в размер на 8.3%, следвани от тези във Великобритания с доходност от 5.9% и Италия с 3.3%.

Най-зле са се представили тези, инвестиращи в Турция и Австрия, донесли загуби за инвеститорите в размер на 8.5%.

По сектори възвръщаемостта е била положителна като цяло варираща от 0.3% за инвестиции в офис-площи, 0.7% за жилищни имоти, 2.2% за търговкси площи и 5.4% за индустриалните такива на "стария континент.

Като цяло, доходността от инвестиции във фондове за недвижими имоти е изпреварила тази на индексите, която средно е била отрицателна в размер на 0.5% за месеца.

Не осебено добре са се представяли обаче, европейските фондове за първите шест месеца на годината, като те са реализирали отрицателна доходност в размер средно на 15% за инвеститорите.

Най-голяма загуба за посочения период са регистрирали австрийските такива в размер на 24.7%. Единствено тези инвестиращи в Дания са отбелязали положителна доходност в размер на значителните 25.5%.

Глобалният индекс следящ изменението на инвестиционните фондове по света в недвижима собственост е регистрирал повишение от 3.2% през август, подпомогнат от повишението в Северна и Южна Америка, както и в Океания.

Африканските фондове, традиционно радващи инвеститорите с добра доходност през последните месеци, този път са прекъснали тенденцията и за август са донесли загуби за инвеститорите в тях в размер на 1.7%.