България ще рекламира културен туризъм на международното туристическо изложение JATA WTF в Токио от 14 до 16 септември 2007 г., съобщи Държавната агенция по туризъм (ДАТ), цитирана от БТА.

ДАТ организира участието на България за трети пореден път на международното туристическо изложение JATA WTF. Това е най-голямото туристическо изложение в Япония, организирано от Японската асоциация за туристически агенции. На JATA WTF'06 участваха 770 изложители от 131 държави, посетителите бяха 106 241, от които 38 048 професионалисти от туристическия бизнес.

България е била посетена от 11 316 японски туристи през 2006 г., което представлява увеличение от 4.60 на сто спрямо 2005 г., като тенденцията е за увеличаване на туристите от този пазар, които основно посещават България за Фестивала на розата и разглеждане на културно-исторически забележителности.

България ще се представи с информационен щанд на площ от 36 кв. м. Изложението ежегодно е съпътствано от туристически конгрес JATA World Tourism Congress, който тази година ще се проведе на 13 септември.

Конференцията включва целодневни семинари за тенденциите и развитието на японския туристически пазар.

В рамките на българското участие Държавната агенция по туризъм е предвидила и дегустации на българско вино на 14 и 15 септември, всеки ден на българско кисело мляко, музикално фолклорно изпълнение на централната сцена на изложението на 16 септември, както и игри с публиките с награди сувенири в дните за масовата публика. Рекламни плакати на входа в коридора на изложбения център, както и стъпки с българското лого и номера на щанда ще привличат посетителите.

Японските туроператори, емитиращи туристи за България са повече от 17 туристически компании.

В Япония има над 11 000 регистрирани туристически агенции, повечето от които са малки семейни фирми и работят с големите туроператори като JTB Corporation, Kinki Nippon Tourist Ltd и др.

Предлаганите оферти са основно културно-познавателни обиколки (празникът на розата, обекти под егидата на ЮНЕСКО, класическа България, сити брейкс - София, Велико Търново, български манастири, долината на тракийските царе, градове-музеи), селски туризъм, пътувания по специални интереси - еко, орнитолжки и др.