Цените на едро в САЩ са отбелязали най-голямото си понижение през август от десет месеца насам, посочиха изнесени днес данни.

Спадът им се е предопределил от намалението в цените на бензина и енергийните ресурси, както и четвъртото поредно понижение в цените на храните.

За месеца цените на едро са се понижили с 1.4%, или най-големия спад от октомври миналата година насам. Резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите, прогнозирали понижение в цените от едва 0.3% за месеца.

Основният индекс на цените на едро се е повишил с едва 0.2%, като той не отчита изменението в тези на храните и горивата.

Енергийните ресурси са отбелязали средно понижение в нивата си от 6.6%, което бе и най-голямото от спада им с 8% през април 2003 година. В основната си част то се е предопредели от поевтиняването с 13.8% в цената на бензина, или най-голямото им месечно понижение от септември миналата година насам.

За сравнение, през юли цените на едро отбелязаха ръст от 0.6% на месечна база.

По-нататъшна яснота относно инфлацията в най-голямата световна икономика ще се внесе след изнасянето на данните за индекса на потребителските цени в сряда.

Междувременно днес се очаква Фед да понижи равнището на лихвите в САЩ, като консенсусните прогнози са за понижение от 25 базисни пункта. Част от анализаторите прогнозират и понижението им направо с половин процентен пункт.