Някои го правят с лента на очите, други само с една ръка, а най-добрият го прави със скоростта на най-бързия спринтьор на 100 метра в света. За какво говорим ли?

Повече от 300 души от 32 националности се събират в столицата на Унгария - Бугапеща през месец октомври, за да участват в състезание за нареждане на кубчето на Рубик.

Това ще бъде четвърти поред шампионат за нареждане на кубчето на Рубик, който тази година се провежда в Унгария, съобщава АП. За първи път това се случва през 1982 година - епохата, в която захласването по тази игра, завещана от унгареца Ерно Рубик, достига своя връх.

Световният рекорд е поставен от французина Тибо Жакино, който успява да постави на място всяко квадратче от кубчето само за 9.86 секунди.

Според организаторите Съединените щати трябва да изпратят делегация от 39 съперници за шампионата, който ще се проведе от 5 до 7 октомври в Унгария. Представителите на Япония ще бъдат 22, на Полша 29 и Франция със 19 състезатели.

Все още се очакват записванията на кандидатите за състезанието от Литва, Мексико, Нова Зеландия и Индонезия. Предишните шампионати за нареждане на кубчето на Рубик бяха проведени в Канада през 2003 година и в САЩ през 2005 г., пише още АП.