След обсъждане на технологичните и финансови условия на получените оферти за подмяна на съществуващата търговска система на Българска фондова борса от ОМХ и Deutsche Boеrse, Съветът на директорите избра офертата на Deutsche Boеrse, гласи съобщение на сайта на БФБ.

Следващата стъпка ще бъде договаряне на условията между страните и подписването на договора с Deutsche Boеrse.

Виктор Папазов, председател на СД на Българска фондова борса, спомена вчера на семинара ”Бъдещето на капиталовите пазари в Югоизточна Европа”, че не е изключено името на бъдещия купувач на държавния пакет от БФБ да съвпадне с това на оператора, подсигурил търговската платформа за капиталовия ни пазар.

Според Папазов БФБ е узряла за развитие на търговската си платформа, като разполага и с необходимия финансов ресурс за придобиването й. Ако преди години от значение е била цената на продажбата на държавния пакет в БФБ, то днес основното е развитието на пазара след оттеглянето на държавата, уточни той.

Именно по-ефективното привличане на капитали е в основата на процесите на консолидация при капиталовите пазари, допълни тогава Папазов.