Години наред инвеститорите използваха фондове, търгувани на борсите, следващи фондови индекси, за да скачат в и вън от пазара. Сега някои нови подобни схеми, следващи валути, набират скорост.

CurrencyShares Euro Trust, създаден само преди 22 месеца, вече има близо 1 млрд. долара в активи. Сега вече има и близък съперник - CurrencyShares Japanese Yen Trust. Активите и на този фонд нарастват, като инвеститорите го използват, за да спечелят от поевтиняването на долара.

И двата продукта печелят от подходящото време на пускането им. Години наред инвеститорите заемат йени при изключително ниска лихва и обръщайки ги в долари купуват високо-доходни активи, като акции и облигации.

Но тази операция стана все по-неатрактивна тази година, като очакванията, че японските лихви ще се повишат, доведоха до поскъпване и на йената срещу долара.

Неголемите японски инвеститори имат чуждестранни позиции между 5 и 6 трлн. йени. С цел да посрещнат изискванията за маржин, те трябваше да продадат част доларовите си инвестиции и да ги обърнат отново в йени.

Това източване на щатски активи помогна йената да скочи още повече срещу долара. Досега това тримесечие и двата Yen Trust и JPY/USD Exchange Rate са донесли 7 на сто.

Въпреки че голяма част от т. н. "carry trade" е затворена, някои анализатори вярват, че йената може още да поскъпне.