Еврото се повиши до нов исторически рекорд спрямо долара, достигайки ниво от 1.4187 долара, близо до което се търгува и към момента единната валута.

Силното повишение стана реалност непосредствено преди изнасянето на данните за продажбите на нови домове в САЩ, след негативните данни за съществуващите домове.

Спад регистрира щатската и спрямо останалите основни валути, като спрямо еврото това бе шестият ден, в който се отбелязва нов минимум.

Много анализатори прогнозират, че можем да станем свидетели и на по-нататъшно поскъпване на еврото спрямо долара до края на годината и дори да видим нива от 1.45 долара за едно евро.

Средните очаквания на анализаторите са, че данните за продажбите на нови домове ще отчетат понижението им с 5.2% през изминалия месец, до 825 000 на годишна база.

Такива резултати могат да подсилят очакванията за по-нататъшно понижение на лихвите в най-голямата световна икономика.

Широките очаквания са, че на следващото си заседание, което ще се проведе на 31 октомври, Фед отново ще намали нивото на лихвите с 25 базисни пункта, до 4.5% на годишна база, след изненадващото им понижение с половин процентен пункт на предходното им такова.