Фючърсите на суровия петрол регистрираха значително повишение вчера в резултат на възобновените очаквания за стесняване на предлагането, както и продължаващото напрежение между Запада и Иран.

Допълнително ръстът се предопредели и след като стана ясно, че планираната доставка на 700 000 барела към щатския резерв са били отсрочени за следващия месец.

Цената на "черното злато" се повиши с 2.58 долара за барел с доставка през ноември, до ниво от 82.88 долара.

Силно повишение регистрира и цената на бензина, повишила се с 6.65 цента, до ниво от 2.0939 долара за галон.

Цената на петрола се повиши до нов исторически максимум при ниво над 84 долара за барел през изминалата седмица, след което през следващите няколко сесии регистрира загуби и се върна моментно отново под 80 долара за барел.

Това обаче не продължи дълго време и впоследствие цената на петрола отново се върна над психологическото ниво.

В подкрепа на цената на суровината се явява и слабият щатски долар.

Щатската администрация се опитва да увеличи поддръжката си за налагане на нови административни санкции на Иран относно ядрената политика. Междувременно иранският президент заяви, че случаят е "приключен" и се обяви против налагането на каквито и да е санкции на страната му.

Много анализатори прогнозират стартирането на корективно поевтиняване при цената на петрола от следващия месец.

Силен ръст отбеляза и цената на петрола тип брент по време на търговията му на лондонската борса, където суровината с доставка през ноември добави 2.6 долара към стойността си, до ниво от 80.03 долара за барел.