Акцизът на цигарите ще се увеличава плавно през следващите три години, съобщи днес в село Старо Оряхово министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По думите му това е съгласувано с двата синдиката в "Булгартабак" и ръководството на холдинга. Министерството на финансите одобрява идеята и сега трябва да я приеме Народното събрание, посочи Димитров.

През 2008, 2009 и 2010 година акцизът на цигарите ще се увеличава с около 11 евро на хиляда къса. Акцизът върху горивата ще се увеличи през следващата година с 5 стотинки на тон, припомни Димитров.

Надявам се кризата със стачката на учителите да се разреши до началото на следващата седмица, правителството направи максималното, коментира още министърът. По думите му промяната в поведението на синдикатите е смущаващо и приличало на политически натиск върху тях. Ако повишението на заплатите остане в рамките на тази професионална група, няма опасност от голяма инфлация, каза още Димитров.

Той подчерта, че ако исканията към бюджета за повишения продължат и от други социални група вариантът на държавата е или да започне да печата пари, или да вдигне данъците. "Все пак се надявам догодина да влезе в сила плоският данък и той да е 10 процента", посочи министърът.

"Ако някой не е наясно, че аз съм и член на висшето политическо ръководство на БСП, това не е мой проблем", така Димитров лаконично коментира възможността да бъде глобен от ОИК-Плевен за участие в предизборен клип на кандидата на червената партия Васил Антонов.

Министърът на икономиката и енергетиката направи днес първа копка за строителството на нов агробизнесцентър край село Старо Оряхово. Проектът е на стойност близо 5 милиона евро. Инвеститор е "Камчия Продукт" ООД. По план това ще бъде най-голямата агроборса извън Варна, в която ще има складове и помещения за изкупуване, замразяване, пакетиране и обработка на селскостопански продукти.

По-късно Димитров откри нова фабрика за мебели в град Бяла. Инвестицията е на швейцарската фирма "Артебяла". Първата копка на завода бе направена през октомври 2004 г. В момента там работят 50 души, които произвеждат мебели от масивна дървесина и плоскости, основно за износ за страните от ЕС.