На днешното си заседание Комисията за финансов надзор потъврди проспекта за първично публично предлагане на акции, издадени от ЦБА Асет Мениджмънт, гр. Велико Търново. Емисията е в размер на 3.9 млн. лв., разпределени в същия брой обикновени акции с номинална стойност от 1 лв. всяка и емисионна стойност от 2 лв. всяка.

IPO-то ще се смята за успешно при записани 70% от акциите. Ако интересът към записванията надвиши предлагането два пъти, основните акционери ще продадат до 780 хил. броя от старите акции. Водещи мениджъри на емисията са УниКредит Булбанк и Сомони Файненшъл Брокеридж.

ЦБА Асет Мениджмънт има девет магазина със средна площ над 1 000 кв. м , които са водещи във Велико Търново, Габрово и Русе.

Компанията планира да използва набраните средства основно за откриването на нови търговски обекти и придобиване на съществуващи магазини както на пазара, където досега оперира „ЦБА Асет мениджмънт” АД, така и в нови райони. В средносрочен план дружеството си е поставило цел да участва в процеса на консолидация на пазара надребно заедно с големите международни вериги, които навлизат на местния пазар.

Очакванията в сектора са в следващите 3-4 години, подобно на Централна и Източна Европа, веригите да обхванат над 60% от пазара на дребно.

ЦБА Асет Мениджмънт е регистрирано на 20 юли 2006 г. с основна цел да консолидира и обедини бизнеса на фирмите "ЦБА Габрово”, "ЦБА Велико Търново” и "ЦБА Русе”. Управляващото дружество, опериращо с 9 супермаркета с 10 140 кв. м обща площ, е лидер в Северна и Централна България.

Оборотът на веригата за шестмесечието на тази година е 20.1 млн. лева, а печалбата – 467 хил. лв. Основни акционери в "ЦБА Асет мениджмънт” са Красимир Гърдев и Радослав Владев с по 44.55% и Ивайло Маринов с 9.90%.

Емитентът е част от икономическа група в позицията на дружество-майка. Притежава 100% от капитала на следните дружества -ЦБА - Русе ЕООД, ЦБА – Велико Търново ЕООД, ЦБА - Габрово ЕООД.