Жилищата в щата Калифорния са надценени с около 40%, сочи изследване на инвестиционната банка Goldman Sachs, посочиха публикувани днес данни.

През август средната цена на имотите в щата е възлизала на 589 000 долара, докато при настоящите текущи условия тя би следвало да е в диапазона между 350 и 380 000 долара.

Надцени са жилищата и в останалите щати, като според анализатори от банката, средната цена на имотите в най-голямата световна икономика e с 13-14% над реалната.

Продажбите на имоти в Калифорния, както и в останалите щати, е силно засегнати от проблемите на ипотечния пазар в най-голямата световна икономика, довели и до забавяне на ръста на щатската икономика.

През следващата година от банката прогнозират цените на имотите в Калифорния да отбележат спад от едва 4%, до 553 000 долара. Ако стане реалност това би било и най-голямото им понижение от 15 години насам.

Ипотечните затруднения, до голяма степен предопределени от високите лихви, карат все повече банки да повишават изискванията си към кандидатстващите за кредити.