Фючърсите на суровия петрол отбелязаха понижение по време на европейската борсова сесия в резултат на очакванията за повишение на запасите на петрол в САЩ за изминалата седмица.

Ценната суровина с доставка през декември се понижи с 25 цента, до ниво от 85.77 долара за барел, след като вчера цената на петрола загуби близо долар от стойността си.

През изминалата седмица фючърсите на петрола регистрираха нов исторически рекорд при ниво малко над 90 долара за барел, след опасенията за нарушаване на доставките, след повишеното геополитическо напрежение.

От Турция продължават да се подготвят за военни удари в Северен Ирак, което кара много от пазарните участници да очакват намаляване на доставките от третата страна с най-големи световни запаси на ценната суровина.

Високите нива на петрола пък са в основата на прогнозите за забавяне на най-голямата световна икономика, заедно с проблемите, свързани с имотния пазар в страната.

Анализатори и инвеститори прогнозират повишение в запасите на бензин с 1.1 млн. барела за изминалата седмица, докато тези на дестилирани горива се очаква да се повишат с 200 000 барела.

С 300 000 барела пък се очаква да се повишат запасите на петрол в най-големия му световен потребител за изминалата седмица.

Силно разнопосочни остават като цяло прогнозите за бъдещата посока при цената на петрола. Те варират в широки граници между 60 и 120 долара за барел.

Според по-песимистично настроените анализатори поскъпването на петрола през последния месец, отвело го до нови рекордни стойности, не се предопределя от фундаментални фактори и затова не се очаква да е трайно.

Според други пък геополитическото напрежение, ако се запази или дори се повиши, може да доведе до по-нататъшно поскъпване в цената на петрола и достигането му даже до ниво от 100 долара за барел до края на годината.

Фючърсите на петрола тип брент отбелязаха също понижение по време на днешната си търговия на стоковата борса в Лондон, където загубиха 10 цента от стойността си, до ниво от 83.17 долара за барел.