След повишението в цените на петрола до нови рекордни стойности и забавянето на пазара на недвижими имоти в най-голямата световна икономика, се очаква Фед да прибегне до второ понижение на лихвите, прогнозират пазарни специалисти.

С приключването на двудневната среща на резерва днес, очакванията са за намаляването им с 25 базисни пункта, като по-песимистично настроените анализатори за развитието на щатската икономика прогнозират дори, че можем да станем свидетели на намаляването им с половин процентен пункт.

На предходното си заседание Фед изненадващо за пазара намали нивото им с половин процентен пункт до 4.75% на годишна база.

Допълнително подобни очаквания за намаляването на лихвите се подклаждат и от продължаващите проблеми на ипотечните пазари, които могат да доведат и до по-нататъшно слабо представяне на щатската икономика.

Пазарът на недвижими имоти в САЩ отчита най-слабото си представяне от близо две десетилетия насам, като то се усеща с голяма сила и на финансовите пазари.

Притесненията се подсилват и от достигнатите през тази седмица нови рекорди при цената на петрола, повишила се над 93 долара за барел.

Очакванията са ръстът на щатската икономика да се забави до 1.5% през настоящата година, а също да продължи да се забавя и през първото тримесечие на следващата до 1.3%.

В подкрепа на притесненията за развитието на щатската икономика се явиха и данните за трето поредно понижение на индекса на потребителското доверие през октомври, регистрирал най-ниското си ниво от две години насам.

Вчера изнесени данни посочиха и спад при цените на недвижимите имоти в 20-те водещи щатски метрополиса от средно 5% през август, което бе и осмото им поредно понижение от началото на годината.